Dobiega końca 2023 rok, to już szósty rok działalności naszej fundacji 😍🥰🎉👏💪
Działająca już pełną parą od września zeszłego roku Stajnia „Przyjazna Przystań” pozwoliła nam rozwinąć skrzydła i wypłynąć na jeszcze głębsze i szersze obszary naszej działalności.
Rok ten kończymy lekko zmęczeni, ale pełni wdzięczności 🙏 za wszystko co się w nim wydarzyło, za wszystkie działania, które w nim zrealizowaliśmy i za każdą osobę, która stanęła na naszej drodze 🤝. A było tego trochę… aż się sami dziwimy, że wystarczyło nam na to wszystko czasu i siły …
W skrócie przedstawimy czym zajmowaliśmy się w tym roku:
1) zrealizowaliśmy projekt „Moja siła w mej słabości – edycja II” w ramach którego:
– 15 osób z niepełnosprawnością wzięło udział w cyklu zajęć z hipoterapii i terapii z koniem
– 120 osób z niepełnosprawnością wypłynęło z nami w rejsy po Jeziorze Kłeckim
– 12 osób z niepełnosprawnością wraz z rodzinami wybrało się z nami na spływ kajakowy po Jeziorze Powidzkim
– 15 rodziców/opiekunów osób z niepełnosprawnością zostało objętych wsparciem psychologicznym przez naszą psycholog Magdalenę Prus
2) zrealizowaliśmy projekt „Droga ku samodzielności” w ramach którego:
– 15 dzieci z niepełnosprawnością z powiatu gnieźnieńskiego wzięło udział w cyklu zajęć z hipoterapii i terapii z koniem oraz w cyklu zajęć z dogoterapii
3) od września do połowy grudnia organizowaliśmy zajęcia edukacyjne, terapeutyczne i rekreacyjne dla 60 seniorów z Gminy Gniezno uczęszczających do Klubu Seniora w Mnichowie, Wierzbiczanach i na Piekarach Seniorzy Gminy Gniezno
4) jak co roku zorganizowaliśmy obóz sportowo-żeglarski w Powidzu w Centrum Edukacyjno-Rehabilitacyjne w Powidzu dla młodzieży z powiatu gnieźnieńskiego, w którym wzięło udział 32 uczestników
6) zorganizowaliśmy dla 50 dzieci z Gminy Gniezno półkolonie letnie pn. „Każdy dzień może być przygodą” Gmina Gniezno
7) za nami warsztaty wielkanocne, pożegnanie jesieni i warsztaty świąteczne dla przedszkolaków i dzieci ze szkół podstawowych z powiatu gnieźnieńskiego z Animacje na wesoło oraz szkolenie dot. agresji wśród dzieci i młodzieży dla zespołu interdyscyplinarnego z Gmina Witkowo
8. nasza szkółka jeździecka prowadzona przez Asia Szreymann również rośnie w siłę, w tym roku zorganizowaliśmy zimowe i letnie warsztaty w siodle 🐴🐎
Nasz plac do jazdy konnej wzbogacił się o przepiękne przeszkody wykonane własnoręcznie przez MadamWood
W tym roku stanęły przed nami również do podjęcia trudne wybory i decyzje… Nasze stado opuścił Cytrus – nasz pierwszy koń, od którego rozpoczęliśmy naszą przygodę tworzenia „Przyjaznej Przystani”. Pojechał do nowego, kochającego domu, gdzie jest mu dobrze i gdzie zaaklimatyzował się bardzo szybko. Przyroda nie lubi pustki i w boksie po Cytrusie zamieszkały Ważka i Werona.
9) od grudnia rozpoczęliśmy realizację cyklu zajęć profilaktycznych dla uczniów klad VI-VIII z Zespół Szkół im. Ks. Jana Twardowskiego w Szczytnikach Duchownych
10) w tym roku zakończyliśmy w maju realizację projektu z WOES w Konienie Stowarzyszenie Na Rzecz Spółdzielni Socjalnych – prawidłowo rozliczając projekt spełniwszy wszystkie zaplanowane rezultaty, cele i wskaźniki
Tych wiele działań odbywa się przy wielkim wsparciu naszych niezastąpionych wolontariuszy, na których zawsze możemy liczyć i którzy są najcenniejszą częścią naszego zespołu. 🫶🫶🫶🫶🫶🫶🫶🫶
Dziękujemy wszystkim za współpracę z nami, za każde dobre słowo w naszym kierunku, a szczególnie zwrotne informacje o tym, że dobrze czujecie się w naszej Przyjaznej Przystani 😀