🐶🐶🐶👧👦🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺👩‍🦽👨‍🦽🫶🫶🫶🫶
Z końcem listopada br. zakończyliśmy cykl zajęć terapeutycznych z dogoterapii, które odbywały się w naszym ośrodku – Przyjazna Przystań, w rmach projektu: “DROGA KU SAMODZIELNOŚCI” 🛣
W zajęciach wzięło udział 15 dzieci z niepełnosprawnością z powiatu gnieźnieńskiego. Zajęcia prowadziła dogoterapeutka Joanna Sobierajską Jo-alpa – masaż, kynoterapia, alpakoterapia, dogoterapia.
Na pierwszych dwóch spotkaniach dzieci pracowały z Frytką – psem terapeutą rasy shih tzu, natomiast kolejne sesje odbywały się przy udziale psów terapeutów – Miry i Dary owczarków niemieckich. Po realizacji projektu, jesteśmy przekonani, że tego typu terapia wpłynęła korzystanie na rozwój dzieci, które uczestniczyły w naszym projekcie. Jako organizatorzy projektu zauważyliśmy jak dogoterapia wpływa na naszych uczestników w ich różnych sferach życia. Widzieliśmy jak dzieci przełamują lęk przed pewnymi ćwiczeniami, łatwiej im było je wykonać, kiedy widziały, że pies terapeuta to zrobił. W sferze emocjonalnej zauważyliśmy, że dzieci wycofane bardziej otwierają się na pozostałych członków grupy, dzieci nadpobudliwe przeciwnie – wyciszają się. Psy uczyły ich także wrażliwości. Niektóre dzieci na początku zajęć z pewną rezerwą podchodziły do kontaktu z Mirą i Darą. Jednak z czasem wszystko się zmieniło – psy stały się ich najlepszym przyjacielem i towarzyszem w terapii. Nie ukrywamy, że w najbliższej przyszłości chcielibyśmy kontynuować dogoterapię w naszym ośrodku, jako dopełnienie hipoterapii i terapii z koniem w której dzieci z niepełnosprawnością uczestniczą w naszej stajni.
Zajęcia z dogoterapii odbywały się w ramach projektu „Droga ku samodzielności”, na którego realizację pozyskaliśmy środki z Państwowego Funduszu Rehabilitacyjnego Osób Niepełnosprawnych będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego.